I Den Bosch där vi går i Hieronymus Bosch fotspår, är det Boschen Boll, som gäller till fikapausen. Bollen är en gräddfylld smördegsbakelse täckt med mörk choklad. Vi testar på ett charmigt bokcafé i anslutning till bokhandeln Adr. Heinen som ligger på en gata från torget Markt där mästaren står staty.
Hotel Central vid Markt har en mycket fin Veranda där man kan ta ett glas vin eller äta något gott.
Middagen i Den Bosch intog vi på Allerlei & Visserij som ligger på restauranggatan Korte Putstraat. Speciellt lyckat val med tanke på att vi hamnade brevid ett foto av en annan surrealist, Salvador Dali. Här provade vi bland annat tomatsoppa och dagens soppa, som var gjord på kyckling, kokosmjölk och jordnötter. Första exemplet på att det sydostasiatiska köket integrerats på ett ganska naturligt sätt i det Holländska köket. Huvudrätten var Kalfshaas Medaillons och Kabeljo, men tillbehören till torsken var annorlunda än vad som beskrevs i menyn. Vi avslutade med Moscato d’Asti och espresso.
Middag på Stadscafe De Waag, bakom Stadshuset vid stora torget. Här blev det dagens burgare, en kyklingburgare med tigerräkor och mango och Kabeljauw, denna gång med utlovade tillbehör däribland ett fantastiskt fänkålsmos. Restaurangen ligger i en gammal lagerlokal med tegelväggar och en stor våg hänger på en väggen. Atmosfären är ungdomlig och lämpar sig även för att svinga ett par bägare och två smakliga öl att prova på är Jopen Mooie Nel (IPA) Delftse Mueselare (Amber).
Påsklunch på restaurangen i Mauritzhuis, Haag, blev holländsk sill med röbetssallad och rågbröd. En speciell och smakfull våröl, Lentebock, fanns också på menyn. Intressant att pröva röbetssallad till något annat än sylta och köttbullar, och det fungerade mycket bra med den holländska sillen men den är något mindre syrlig än våra svenska sillar. Mauritzhuis var en mycket fint litet museum med många vackra målningar från Hollands guldålder, däribland tre av Vermeers målningar och flera Rembrant.
Grote Markt är en trevlig plats att ta en liten rast i vårsolen och titta på folkvimlet. Vi tog en kaffe på den Svarte riddaren.
Tillbaka i Delft för middag, letade vi oss till Beestenmarkt där man sålde boskap fram till 70-talet och trillade in på Belgisch Bier Cafe Belvedere ett murrigt ölhak av den gamla skolan. Här kan man bland annat få sig samosa liknande kroketter och en redig Beenham.
Nederländerna har så klart sin andel av nya ekologiska caféer och ett mycket trevligt lunchalternativ i Delft som även säljer ekologiska produkter samt hade en spelning när vi var där är PLECK. Här kunde man bland annat få en macka med gammal ost (oude kaas), vilket för en svensk kanske kan beskrivas som en vällagrad Gouda ost, men som finns i många varianter.
En sista middag blev det. Överraskade av en liten regnstorm chansade vi och kilade in på första bästa ställe och det blev Eetcafé 't Walletje som visade sig vare en mycket mysig liten restaurang. Salade Robespierre och inkokta päron med kanelglass gjorde mycket gott.
Stads-koffyhuis är också ett av de trevliga kaféerna nära centrum som förtjänar att omnämnas.
Ett trevligt inslag på Holländska restauranger är att man får en mintpralin efter middagen för att rensa smaklökarna med.
Slutligen en liten äggmacka från Shiphol, som visar att de inte sparar på pålägget på sina mackor.
Reseinformation
Direktflyg till Shiphol/Amsterdam tar lite drygt två timmar.
Information om tågresor kan man få via NS (Nederlandse Spoorwegen) och både informationen och sedan tågtrafiken var mycket bra och tillförlitlig.
Det tar 15 minuter att åka mellan Delft och Haag.
Det tar 40 minuter att åka mellan Delft och Shiphol.
Det tar 1 timme och 30 minuter att åka mellan Delft och Den Bosch.
Det tar 1 timme och 20 minuter att åka mellan Shiphol och Den Bosch.
Sprint-pendeltåg, stannar på fler stationer saknar wifi och toalett.
Automaterna fungerar bra men tillkommer 1 €/biljett och .5 € i kortavgift jämfört med vad som står på nätet.