måndag 12 januari 2015

Kulinariska äventyr i Florens

På nyårsafton checkar vi in på vårt B&B som ligger i ett gammalt hus på Borgo San Frediano nära Piazza del Carmine. Vi välkomnades av en flaska Prosecco. Frukostarna på B&B var typiskt Italiensk och gav möjlighet att frossa i alla sockerarter.

Längs Borgo San Frediano låg flera mycket trevliga ställen. Dörr i dörr låg ett bokcafé, Libreria Cafe la Cite där man kunde slinka in och värma sig och en kväll bjöds det på en konsert.

Ytterligare ett exempel, en liten vinbar alldeles brevid vår B&B, I´Viniaino di San Frediano (Borgo San Frediano 16R), här provade vi ett glas av husets vin (2€) och hade en mycket trevlig diskussion med innehavaren sista kvällen när vi tittade in och köpte en flaska ekologiskt vin att ta med oss hem.

Cenone di Capodanno, Nyårsmiddag
Vi firar in året på en fiskrestaurang Pescheria San Pietro vid tågstationen som är rätt så nyöppnad. Framför oss låg en sjurättersmiddag att fira in året med.


 En fördrink före middagen och sedan ett mousserande vin från Toscana till maten.
Negroni 
Antagligen var det tryffeln som fick de passerade kikärtorna att smaka gudomligt.
Passatina di Ceci con Trofelli
Bläckfiske på potatistårtan fick fem kockmössor av fem möjliga.
Polpo in padella su tortino di Patate 
Ingen italiensk middag är komplett utan pasta och ingen nyårsmiddag utan hummer så en given kombo?
Strigoli fatti a mano con Astice reale
Tonfisken var perfekt.
Filetto di Tonno pinna gialla
För att få ett rikt och framgångrikt 2015 bör varje Florentinare äta en linsgryta med fläskkorv, som tur är bor vi inte i Florens.
Lenticchie e Cotechino
Middagen avslutas en bra bit efter tolvslaget med dessa tre små godbitar. Boun Anno 2015!
Trigola di dolci
Ett annat gourméställe
Ett annat rätt så lyxigt ställe där vi råkade hamna var Olio & Convivium (Via Santo Spirito N. 4) som även ordnar matlagningkuser och säljer lite delikatesser.

Här prövade vi bland annat Ägg carbonara, Anka med kronärtskocka och Chokladmousse med apelsin.



Piazza Santo Spirito
Vi hade fått en rekommendation om Osteria Santo Spirito där vi slår oss ned för en lunch utomhus.
En av specialiteterna är ost och tryffel gratinerade gnocchi, som är mycket god.
Bröd med tapenade
Gnocchi con manzo
Ett annat trevligt ställe där vi slank in en kväll var Trattoria Borgo Antico. Här med ravioli och mascarpone med choklad.



På tur i Toscana
Vi lämnar Florens för en dag och börjar med att ta bilen upp mot Fiesole där vi tar en promenad och ser på utsikten mot Florens. Stärkta av en cappuccino beger vi oss söder ut mot Chianti distriktet.

Vid lunchtid svängde vi av vägen upp mot en liten kulle och kom fram till La Piazza där det fanns en trevlig restaurang med lite speciella rätter.
Ägg med tryffelflarn, lös äggula i botten, vispad äggvita och tryffel, utsökt.

En något mera tveksam specialitet. Köttbitar (kyckling och kanin) samt grönsaker friterade i tempurasmet.  

Fantastisk utsikt från La Piazza

Vinrankor vid La Piazza

Innan lämnar Chianti passar vi på att köpa lite vin i Castellina. Vi råkade komma mitt i siestan men det fanns lite roliga skulpturer att titta på i väntan på att vinbutiken skulle öppna.

Vi stannar till i medeltidens Manhattan, San Gimignano och tog en ostbricka vid Piazze della Cisterna.

I en gränd ...
mellan Arno och stationen snubblade vi in på Trattoria "13 Gobbi" (Via del Porcellana 9) vilket visade sig vara en mycket livlig kvarterskrog där vi bland annat åt en mycket trevlig förrätt med färska kronärtskockor och pecorinoremsor. 

Kändes som ett lämpligt ställe att pröva på den i Florens obligatoriska vildsvinspastan och blev inte besviken.

Birra?
Vi passade på att undersöka den lokala ölkulturen och besökte Birreria Artigianale il Bovaro. De hade bryggeriet i lokalerna och det fanns en del smakliga drycker att prova på. En grön öl med det passande namnet. Alien kan rekommenderas.
När det gäller maten skall man dock hålla sig till de mer traditionellt italienska, korven påminde mer om en barnportion.

Något mer
En sallad är aldrig fel. Här från Palazzo Pittis café. 

Majskyckling och pannacotta är också ett alternativ om man vill ha något fylligare.


Även om det är januari så får man inte glömma bort att pröva på den italienska glassen, det är alltid värt att stå i kö, här vid Gelateria della Passera.

Förutom glass finns det andra sätt att fylla på energiförråden, här en sötsyrlig tingest från Gran Caffe San Marco.

Så tog sista kaffet slut. Arrivederci!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar