söndag 31 januari 2016

Vinter i Berlin

Vi börjar året med en liten resa till Berlin och första eftermiddagen tar vi en liten lunch på Café Anne-Blume uppe i Prenzlaurberg. Helt fantastiska crêpes i Art-deco miljö vad mer kan man begära.

Frukostbuffén på hotellet serverades på den tillhörande restaurangen Fabisch. Kvällen innan hade vi provat på à la carten med schnitzel och pasta vilket kan rekommenderas om man har vägarna förbi.

I Nikolaiviertel besökte vi Kaffeestube ett rustikt barcafé där potatissoppa kunde fås med eller utan Frankfurter-den var minst lika god utan korven.En trevlig tradition i Berlin som vi såg på flertalet ställen är att man placerar klöver på borden, som lyckobringare för det nya året .

Till middagen uppsökte vi Vino e Libri, en italiensk restaurang med Sardiska specialiteter och till förrätt prövade vi Pani Frattau - tunt bröd, med tomatsås, pocherat ägg och ricotta, en blandning av svensk blöta och lasagne. Huvudrätten en ravioli med kalvfyllning.

Till lunch följande dag blev det två ytterligheter av det Tyska köket, dels falafel sallad, dels Bratwurst med Sauerkraut på restaurangen i Martin Gropius Bau.

Ett mycket trevligt ställe för kulturintresserade är Literaturcafé in der autorenbuchhandlung vid Savignyplatz där det blev två koppar cappuccino 

Kvällens middag blev asiatiskt på Dudu, Torstraße. Ett mycket populärt ställe men vi fick ett par platser vid baren och kunde se sushikockarna bygga fantastiska kreationer. För oss blev det roastbeef noodles (bild), maguro power (tonfisk) och efterrätt coco noir, svart ris, till detta två glas Duoro Tinto

Kan tipsa om mikrobryggeriet The Circus Hostel Brewing som serverar sin öl nere i källaren på vandrarhemmet i baren Katz&Maus. De gör en trevlig lager, typen varierar lite från gång till gång och det som är mest utmärkande är att de vill att den ska vara helt ekologiskt - själv är jag mer för mörkare ölsorter men skulle jag återvända en varm sommar kväll så passar jag nog på att slinka ner igen. 

Fredag innan vi skulle påbörja återfärden blev det lunch på La Premiata Ditta, Weinbergsweg 4. Vi provade Pasta del giorno med spenat och lax och Fingerli. Vilket följdes upp med en espresso och en latte macchiato. Stället var mycket gemytligt och väldigt italienskt.

Berlin är förmodligen en av Europas mest prisvärda städer. Enklare rätter under 10€ och huvudrätterna runt 15€. Vin något och öl klart billigare än i Sverige.

Det är relativt lätt att ta sig runt i Berlin en enkelresa kostar 2.70€ och en dagbiljett 7.00€.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar